Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές

Είναι προκλητικός ο τίτλος και άσχετος με τα πολιτικά, το παραδέχομαι. Θέλω απλώς να τραβήξω την προσοχή σας σε ένα εξαιρετικό βιβλίο που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες. Το Αλάτι Κόκκινο του Δημήτρη Αλεξίου (γνωστός για τα Πικρά Κεράσια, επίσης εκδόσεις Διόπτρα) είναι ένα καλοκαιρινό, αστυνομικό παραμύθι που εκτυλίσσεται στη Σκύρο εν μέσω μετασεισμικής κρίσης. Ένα παράξενο έγκλημα αναμειγνύεται με ντόπιες παραδόσεις, καχυποψία στους κόλπους μιας μικρής κοινωνίας, κίνητρα, άλλοθι και αλληλοσυγκρουόμενα ίχνη.

Ανήκω στους λίγους τυχερούς που το διάβασαν πριν κυκλοφορήσει και μπορώ να σας το συστήσω με το χέρι στην καρδιά. Γραφή, πλοκή, θεματολογία, χαρακτήρες σε πολύ υψηλά επίπεδα, νομίζω θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους διαβάζουν σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα και ειδικότερα αστυνομικά που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μάρκαρη. Θα γελάσετε και θα προβληματιστείτε σε ίσες δόσεις, θα έχετε καλή παρέα και θα προσπαθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις να βρείτε ποιος είναι ο δολοφόνος.

Ετοιμάζεστε για διακοπές και δεν ξέρετε ποιο από τα καινούργια "αγωνιώδη" και "τρομακτικά" βιβλία του Χέλγκουσεν/ Μάγκνουσεν/ Τοργκελέουσον/ Βαν Μπρογκέλχρουντεν θα πάρετε μαζί; Προτείνω να κάνετε ένα διάλειμμα από τις σκοτεινές ιστορίες του είδους και να βάλετε στις αποσκευές σας το Αλάτι Κόκκινο. Σε δέκα ημέρες στα βιβλιοπωλεία, μέχρι τότε διαβάστε τις είκοσι πρώτες σελίδες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: